Permanent Hårfjerning: Hvad er værd at vide, hvis du ønsker en behandling?

Er du træt af at bruge kostbar tid på uønsket hårvækst forskellige steder på kroppen, og oplever du at huden bliver rød og irriteret efter en barbering eller voksning? Måske er permanent hårfjerning den helt rigtige løsning for dig.

Her får du nogle gode tips og tricks to hvordan du med permanent hårfjerning opnår et langvarigt resultat ved hjælp af laser behandling.

Permanent Hårfjerning ved hjælp af laser behandling
Hår tjener flere grundlæggende biologisk formål for alle mennesker. Eksempelvis bidrager håret med at isolere mod kulde, beskytte huden mod sol og endda virke som en slags beskyttende skjold mod bakterier. Mange oplever desværre, at deres hårvækst kun er til gene og dermed slet ikke kan se, at hårvæksten rent faktisk tjener et formål.

Der findes en masse grunde til hvorfor folk vælger at slippe af med deres imidlertidige uønskede hårvækst, hvilket betyder at specialister efterhånden har videreudviklet hårfjerningsmetoder, hvor formålet er at fjerne hårvæksten permanent – løsningen er hårfjerning ved hjælp af laser behandling.

Hvordan fungerer laserhårfjerning?

Det er vigtigt, at understrege at man aldrig kan sikre en 100% permanent hårfjerning, og at det i gennemsnit kan forventes at man gennemgår ca. 5-8 behandlinger før man er hårfri.
Håret gennemgår en livscyklus bestående af tre faser:

  • Vækstfasen
  • Hvilefasen
  • Afstødningsfasen

Selv med den nyeste teknologi, er det kun i vækstfasen at laseren går ind og nedbryder hårvæksten. Laserbehandlingen er relativt set en meget simpel behandling i den forstand, at laseren ikke skader din hud og dermed kræves der ingen restitueringstid.

Den store fordel med dette er, at selve behandlingen i princippet sagtens kan foretages i frokostpausen, da en typisk behandling kun tager mellem 12-20 minutter. Der skal dog tages højde for hvor stort et område man vil have behandlet.

Nogle personer har svært ved at forholde sig til laser behandling med frygt for bivirkninger, da det jo kan være lidt svært at forstå hvordan behandlingen egentligt fungerer.

Derfor vil vi prøver at bryde det lidt ned for dig, så du forhåbentlig får en bedre kendskabgrad og dermed også får en følelse af tryghed, hvis du ønsker at komme i behandling.

Laserens funktion

Kigger man på hvordan laseren teknisk set fungerer, så udsender den mange små og hurtige impulser af lysstråler på det områder, som man ønsker at få behandlet. I takt med at laseren fokuserer på det valgte område, begynder der at skabes en varmeenergi, da farven i håret optager lyset fra laseren. Når varmen optages i håret ødelægges hårsækkene, hvilket har den betydning at håret gradvist frastødes permanent.

For nogle personer kan det virke en smule ubehageligt, når laseren arbejder. Det kan føles som små stik hver gang laseren kaster sine stråler ned på det valgte område. Flere klinikker anvender dog en cooling gel, som er med til at lindre ubehaget under- og særligt efter behandlingen.

Man kan måske sammenligne den omtalte cooling gel skal have samme effekt, som når man påfører lidt aloe-vera til forbrændt hud, når man har været ude i solen for længen ad gangen.

Permanent hårfjerning kræver flere behandlinger
Permanent hårfjerning ved hjælp af laser

Hvordan foregår selve behandlingen?

Hvis dit mål er at få lavet en permanent hårfjerning, så kræves der lidt tålmodighed da man jo altid bliver nødt til at behandle hårene når de er i vækstfasen. Det indebærer at et behandlingsforløb strækker sig fra 9-12 måneder. Man vil kunne se at hårene bliver tyndere og dermed også meget finere jo længere man kommer ind i forløbet, og med mængden af behandlinger.

Du vil typisk kunne sige, at du er hårfri efter ca. 6-8 behandlinger, hvor man i mellem hver behandling lader håret vokse og dermed har 4-6 ugers mellemrum, så behandlingen kun foretages i vækstfasen.

Permanent hårfjerning kræver tid

Hvordan ved du om behandlingen bidrager med en permanent hårfjerning?

Det problem, som kan opstå når man får lavet sin første behandling, er, at man ikke umiddelbart kan se en markant forandring. Derfor er tålmodigheds elementet vigtig, da man nok skal regne med at se resultater efter ca. 2-3 måneder.

Det mest optimale resultat tager tid at opnå, når man får lavet sådan en behandling, da man jo skal igennem 6-8 behandlinger med 4-6 ugers mellemrum. 

Det er vigtigt at forstå, at en laser behandling i langt de fleste tilfælde vil fremprovokere en reaktion på kroppen. Dog er denne reaktion slet ikke farlig, men betyder blot at huden vil blive lidt rød og selve hårsækkene vil være hævet. Begrundelse for den røde hud opstår som en naturlig reaktion fra kroppen, da man i princippet går ind og nedbryder hårsækkene.

Der skal ikke være grund til bekymring, da det er fuldstædig naturlig proces, som aftages efter få timer. Der anbefales ikke at provokere huden yderligere, så vent lidt med at bruge skraberen i de næste 24 timer.

Man kan forvente at håret på det valgte område afstødes inden for ca. 10-14 dage, og dermed vil du kunne føle en mærkbar effekt. For at man opnår den optimale effekt, bør man gentage den foregående behandling, når hårene befinder sig i vækstfasen igen.